Çocuklara Hayvan Sevgisi Nasıl Kazandırılır?

çocuklara hayvan sevgisi vermek

Çocuklar iyi bir insan olma yolculuğunda ebeveynleri tarafından sevgi, şefkat ve sorumluluk duygularıyla büyütülüyor. Çocuklarını geleceğe hazırlamak isteyen ebeveynler duygusal ve fiziksel gelişimlerini destekleyen her yolu denemekten vazgeçmiyor. Siz de çocuğunuzu doğaya saygılı, çevresine duyarlı ve sevgi dolu bir serüvene hazırlamak istiyorsanız, hayvan sevgisi aşılayarak hayatına dokunabilirsiniz. Çocuklarda içgüdüsel olarak gelişen hayvan sevgisini daha da geliştirmek için ihtiyacınız olan bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz. 

kedileri besleyen küçük kız

Çocuklara Hayvan Sevgisi Vermek için 5 İpucu 

Çocuklara hayvan sevgisi vermek için hem eğlenceli hem de öğretici aktiviteler arıyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  1. Hayvanları doğal yaşam ortamlarında gözlemleme fırsatı verin.

Çocuklara hayvan sevgisi vermenin yolu, hayvanların da doğanın bir parçası olduğuna inandırmaktan geçiyor. Çocuğunuza hayvanların sadece çizgi film ve masal kitaplarında olmadığını, aynı zamanda doğada kendine has bir yaşam alanına sahip olduklarını göstermelisiniz. Bunu en sağlıklı şekilde yapmak için de çocukları kamp ve yürüyüş gibi etkinliklere götürerek hayvanları doğal yaşamlarında gözlemleme fırsatı vermelisiniz. 

Çocukları hayvanat bahçesine götürmek, hayvan sevgisi aşılamak isterken yapılan hataların başında geliyor. Tutsak hayvan gösterileri izletmek, hayvanların yalnızca insanları eğlendirmek amacıyla var olduklarına dair sorunlu düşünceyi pekiştiriyor. Bu nedenle çocuğunuzun hayvanlarla derin bir bağ kurmasını ve onların doğal yaşamlarına saygı duymasını sağlamak için ulusal parkları ziyaret edebilirsiniz. 

  • Hayvanların doğası hakkında kitaplar okuyun.

Çocukların hayvanlara karşı doğal bir ilgisi olduğu tartışılmaz; sadece bu ilgiyi doğru bir şekilde yönlendirmek gerekiyor. Hayvanların yaşamları ve dünyayı nasıl algıladıkları konusundaki merakını gidermek için kitap okumak en iyi fikirlerin başında geliyor. Sadece yaşam alanlarına, beslenme biçimlerine ve fiziksel özelliklerine değil; aynı zamanda sosyal, duygusal ve davranışsal özelliklerine de odaklanan kitaplar seçmelisiniz. 

Örneğin, şempanzelerin kendi aralarında sosyal hiyerarşiler oluşturması veya fillerin yavrularını korumak için geliştirdikleri savunma mekanizmaları çocukların ilgisini çekebilir. Çocuğunuzla insanların ve hayvanların ortak yönleri hakkında tartışmak da sevgilerini içselleştirmeye yardımcı olabilir. 

  • Hayvan barınaklarını ziyaret ederek sosyal sorumluluk projelerine katılın.

Hayvanları sevmenin belki de en etkili yolu onlarla vakit geçirmekten geçiyor. Yerel hayvan barınaklarını ziyaret ederek sosyal sorumluluk projelerine katılabilirsiniz. Hayvan barınakları köpekleri gezdirmek, kedilerle sosyalleşmek ve sokak hayvanları hakkında bilinç oluşturmak için harika fırsatlar sunuyor. Hatta gitmeden önce yakınlarınızla aranızda küçük bir bağış kampanyası oluşturarak barınak hayvanlarının mama, su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için katkıda bulunabilirsiniz. Böylece hayatı boyunca sizi örnek alan çocuğunuza hayvanlara nasıl yaklaşması gerektiği konusunda ipuçları verebilirsiniz.

Ayrıca 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne özel olarak 150 TL ve üzeri evcil hayvan ürünü alışverişinize özel olarak %11 sepette katlanan indirimden faydalanabilir, çocuğunuzla beraber hayvan dostlarınızı sevindirebilirsiniz.

  • Çocuklara evcil hayvanlara bakma sorumluluğu verin.

Evcil bir hayvana sahipseniz, çocuğunuza hayvan sevgisi vermek sandığınızdan daha kolay olabilir. Su kabını yeniden doldurmak veya mamasını hazırlamak gibi temel ihtiyaçlarını karşılama görevleri vererek sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Evcil hayvana sahip olmanın önemini öğretmek, başkalarının ihtiyaçlarına karşı nezaket ve ince düşünceli olmayı da öğretiyor. 

  • Çevre temizliği etkinlikleri düzenleyin.

Hayvanlarla ortak bir alanda yaşadığının bilincine varan çocuklar için ailenizle birlikte eğlenceli ve eğitici çevre temizliği aktiviteleri düzenleyebilirsiniz. Plajda veya ormanlık bölgelerde bulunan çöpleri toplayarak hayvanlar için güvenli habitatlar yaratmak iyi bir fikir olabilir. Böylece çocuğunuza iyi bir rol model olarak hayvanların doğal yaşam alanlarına saygı duymayı öğretebilirsiniz.

sokak köpeği ve çocuk

Evcil Hayvanların Çocuklar için Faydaları

Hayvan sevgisi aşılamak için en iyi yöntemin evcil hayvan sorumluluğu vermek olduğunu artık biliyorsunuz. Evcil hayvanlarla büyümenin faydalarını öğrendikten sonra bu fikrinize daha da sıkı sarılabilirsiniz.

  • Saygı: Evcil hayvanlarına yemek yerken veya uyurken dokunmaması gerektiğini öğrenen çocuklar, küçük yaşta edinilmesi zor bir beceriyi kolayca kazanıyor. Evcil hayvan sahibi çocuklar başkalarının hayatlarına karşı saygılı olmayı öğreniyor.
  • Sadakat: Sadakatiyle bilinen hayvanlar aile ve çocuklara karşı nasıl davranılması gerektiği konusunda iyi birer örnek oluşturuyor. Böylece çocukların sadakat duygusu gelişimine katkıda bulunuyor.
  • Sosyal Beceriler: Evcil hayvan sahibi olmak sosyal bariyeri aşmakta zorlanan çocuklar için harika fırsatlar sunuyor. Gezi sırasında diğer evcil hayvan sahipleriyle iletişim kurma ve yaşıtlarıyla hayvanlar hakkında fikir alışverişinde bulunma gibi sosyal becerileri kolaylaştırıyor.
  • Fiziksel Aktivite: Yürümek ve koşmak gibi egzersizlerin yanı sıra hayvanlarla oynanan oyunlar çocuklarda fiziksel aktiviteyi teşvik ediyor.  
  • Sabır: Evcil hayvanlarla bağ kurmak, birlikte büyümek ve hislerini anlamaya çalışmak sabır isteyen şeyler. Çocuklar özellikle kedi ve köpeklerin hareketlerinin anlamlarını çözmeye çalışırken sabretmeyi öğreniyor.
  • Benlik Saygısı: Evcil hayvanların koşulsuz sevgisi, çocuklarda özgüveni artırıyor. Sorumluluk sahibi olmak aynı zamanda benlik saygısı gelişiminde de rol oynuyor.
banyo yapan köpek

Çocukların En Sevdiği 7 Hayvan

Çocuklarda hayvan sevgisi sadece ebeveynlerin yönlendirmesiyle değil, kendi iç dünyalarından gelen duygularla da gelişiyor. Çocuklara hayvan sevgisi vermek için oyuncak koleksiyonunu veya eğlenceli aktivitelerini en sevdikleri hayvanlarla süslemeyi de deneyebilirsiniz.

  1. Ayı

Winnie The Pooh ve Ayı Yogi çizgi filmleriyle büyüyen nesillerin ayı sevgisi tartışılmaz. Oyuncak ayıları olmadan uyuyamayan milenyum çocukları da büyüklerinden pek farklı değil. Hikaye kitaplarında çocukların koruyucusu ve dostu olarak tasvir edilen ayılar sevgiye ve ilgiye layık görülen hayvanların başında geliyor. 

  • Yunus Balığı

Sudaki zarif hareketleri ve sevimli görünümleri yunusları çocukların hayali evcil hayvanları haline getiriyor. Yunusların özellikle dalgalar boyunca sergiledikleri estetik hareketler çocuklar tarafından çok seviliyor. 

  • At

Atlar kaslı görünümleri, kıvrak hareketleri ve güçlü formuyla yetişkinleri bile kendine hayran bırakıyor. Söz konusu çocuklar olunca, masallarda prenseslerin kurtarıcısı olarak tasvir edilen bu ihtişamlı koşucular en çok sevilen hayvanlar arasında yer alıyor. Çocuğunuza hayvan sevgisi aşılamak at çiftliği gezilerine götürebilir ya da 4 yaşından sonra binicilik eğitimi almasını sağlayabilirsiniz. 

  • Maymun

Çocuğunuzu sevimli maymun videoları izlerken yakalarsanız hiç şaşırmayın; çünkü çocuklar maymunların insani niteliklerini ilgiyle karşılanıyor. Bu ilgilerini yanıtsız bırakmamak için maymun figürlü peluş oyuncak seçeneklerini değerlendirerek hem eğlendiren hem de hayvan sevgisini pekiştiren bir hediye alabilirsiniz. 

  • Aslan

Aslanlar yeleleri ve görkemli yürüyüşleriyle hemen her çocuğun hayalini süslüyor. Evcilleştirilemez gibi görünen bu yırtıcılar çocuklara güven duygusu aşılayan hayvanların başında geliyor. Çocuk kitaplarında cesaret, iyilik ve liderliği temsil eden aslanlarla ilgili daha fazla bilgiye erişmesi için çocuğunuzla birlikte belgesel saatleri düzenleyebilirsiniz.

  • Kedi

Yumuşacık tüyleri, şımarık hareketleri ve sevimli halleriyle kedileri sevmemek mümkün mü? Kediler çocuklara hayvan sevgisi vermek isteyen ebeveynlerin favori evcil hayvanları arasında yer alıyor. Siz de çocuğunuzu hayvan sevgisiyle büyütmek istiyorsanız, yavru bir kediyi sahiplenerek aynı zamanda iyi bir dost edinmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Köpek

Sadece masallarda tasvir edildiği şekliyle değil gerçekte de insanların en iyi dostu olan köpekler, çocuklar için en uygun evcil hayvanların başında geliyor. Sevimli köpek yavrularının çocuklarla ne kadar iyi anlaştığını söylemeye dahi gerek yok. E tabii yavru köpeklerin bakımı kolay olsa da sahiplenmeden önce çocuklar için uygun ırklara yönelmekte fayda var. Beagle, golden retriever, labrador retriever ve pug gibi köpek türleri çocuklarla oldukça iyi anlaşıyor. 

Hayvan ve bitkilerden oluşan hayatın güzelliğine tanık olmayı gelecek nesiller de hak ediyor. Çocuğunuza hayvan sevgisi verirken hayvanların korunması ve hayvan hakları hakkında farkındalık oluşturmayı da ihmal etmeyin. Böylece sadece eğlenceyle sınırlı kalmayan ve hayata karşı bilinçli bir yaklaşıma sahip olmasını sağlayabilirsiniz.